Poikkeus aikaa

  Elämme jo toista kevättä maapallon laajuisen koronaepidemian varjossa. Pandemia ryntäsi voimalla elämäämme ja toimintaamme maaliskuussa 2020 ja jatkuu edelleen. Viime kesänä tauti jo helpotti ja näytti siltä, että pääsisimme vähän kerrallaan palaamaan normaaliin elämään. Kuitenkin virus taas syksyllä alkoi voimistua ja kehitteli erilaisia muunnoksia ja on tällä hetkellä taas voimissaan. Päivittäiset tartunta luvut eivät ala ratkaisevasti laskea ja valtiovalta miettiikin erilaisia rajoitteita pandemian hillitsemiseksi. Toivottavasti nyt kehitetyt rokotteen alkavat vähitellen purra ja paluu edes jonkinlaiseen normaaliin pääsee alkamaan. Tämä rajoitettu elämä aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Monet nuoret tuntevat suurta ahdistusta, kun eivät voi elää normaalia sosiaalista elämää, tavata kavereita ja viettää esim. juhlia heidän kanssaan. Myös monet ikäihmiset tuntevat itsensä yksinäisiksi  ja he tahtoisivat tavata ystäviä ja omaisiaan. Muun muassa lasten ja lastenlasten tapaamiset on ovat estyneet, varsinkin jos jomman kumman tai molempien asuinpaikkakunnat sijaitsevat alueella, jossa on todettu paljon virustartuntoja. Tämä aiheuttaa ikäihmisillä ahdistusta, psyykkisiä häiriöitä ja saattaa aiheuttaa masentuneisuutta ja esim. liiallista alkoholin käyttöä.Näitä ongelmia lieventääksemme olemme pyrkineet pitämään ainakin osan kerhoistamme toiminnassa ja siitä olemme saaneetkin hyvää palautetta. Kun tällä hetkellä kokootumiset on valtiovallan toimesta rajoitettu max. 20 henkilöön kerralla, olemme pystyneet toimimaan rajoituksen puitteissa ja toimintamme on niiltä osin voinut jatkua. Kaikki toiminta vaatii kuienkin rahaa, joten on ensiarvoisen tärkeää, että jokainen maksaa jäsenmaksunsa, että edes pienimuotoinen toimintamme on mahdollista. Jäsenmaksummehan on edelleen 17 € / vuosi ja se on ehkä tällä hetkellä esim. piirimme  yhdistysten alhaisimpia. Tänä aikana ei ole ollut mahdollista järjestää esim tansseja, jotka olivat merkittävä ansainta keino ja mahdollisti monien tapahtumien toiminnan ja jäseniemme tukemisen erilaisissa tapahtumissa. Me olemme kuitenkin ikäluokkaa joka on kokenut monet vaikeat ajat niistä selvinneet, joten me selviämme tästäkin. Siispä odotetaan aikaa parempaa, eräänä päivänä taas kaikki on hyvin ja elämä normaalia.          Ter. Pertti

                                             Hyvät ystävät!

      Olemme saaneet kokea oloissamme harvinaisen pitkän hellejakson, joka toistaiseksi vielä jatkuu. Ainahan talvella toivomme, että tuleva kesä olisi lämmin, mutta siinäkin on rajansa ja tälläinen kuumuus alkaa jo pitemmän päälle tuntua suomalaisille vaikealta. Varsinkin ikäihmset ja esim hengitys- ja sydänsairaat ovat kärsineet tästä kuumuudesta. Tosi asia kuitenkin on, että me emme voi vaikuttaa säätilaan, joten meidän täytyy mukautua kulloisiinkin olosuhteisiin.

    Korona näytti hetkeksi laantumisen merkkejä, mutta on alkanut lisääntyä uudelleen, lähinnä "nuorten aikuisten" keskuudessa ja se on vakavampaa deltavirusta. Nyt tarvittaisiin malttia ja järkeä päähän, että virus alkaisi taas talttumaan.

      Koska tämä Ylä-Savo on kuitenkin vielä perustasolla olemme päättäneet järjestää perinteisen kesäpäivämme Mansikkaniemen Metsäpirtillä 12.8. klo 9.00 alkaen. Lähdemme Työväentalolta kimppakyydein. tervetuloa kaikki mukaan. Oma vastuu 10 €, jonka voi maksaa Iisalmen Eläkkeensaajat ry:n tilille: FI81 4600 1020 0101 32. Ilmoittautumiset joko Heikille puh. 040 589 7708 tai Pertille puh. 040 542 8075. Tervetuloa!

            Omasta kohdastani mainitsen, että sydänleikkaus on takana ja toipuminen jatkuu pienin askelin päivästä päivään. Toivoisin syksyllä olevani kunnossa ja voisin osallistua yhdistyksemme toimintaan täysillä. Nyt vielä ei oikein jaksa.

                                           Hyvää kesän jatkoa Pertti.